Založ si blog

Švédsky kapitalista už jeden rozvoj zastavil a priniesol devastáciu. Pozor, možno to robí zase.

 

Akoby platilo, že ak začalo ísť o majetkové pomery a chcelo sa ísť cestou k demokratizácii ekonomického prostredia, vtedy sa najvyšší rozzúrili a veci zastavili. Píše dnes literatúra aj na margo udalostí vo Švédsku v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia. Práve vtedy stála Európa na križovatke. Buď sa pôjde demokratizáciou, alebo sa uvoľnia ruky kapitalistom. Kapitalisti tento nerovný boj vyhrali. Uverilo sa, že ak sa dá jednému veľa a veľkú moc, prinesie to blaho spoločnosti. Trendy za posledných 30-40 rokov hovoria jasnou rečou. Ideme cestou do apokalypsy a ideme tam míľovými krokmi. Viera v túto kauzalitu sa ukázala ako falošná. Kauzalitu, na ktorej je postavený celý kapitalistický mechanizmus a prakticky celý jeho odborný svet. Nič viac vlastne za nimi nie je.

 

Takto sa zamietlo napríklad s tzv. Meidnerovým plánom, ktorý bol v tom období na stole práve vo Švédsku. Jeden z doteraz najlepšie pripravených plánov, ktorým sa chcela zavádzať ekonomická demokracia. Mali sa vytvoriť zamestnanecké fondy, ktoré budú neskôr slúžiť na skupovanie kapitalistických spoločností s cieľom vytvárať iné. Založená na demokracii. Niekomu to vadilo. Podobné pokusy boli likvidované naprieč Európou. Išlo o globálne trendy, kde začal kapitalista vystrájať po rokoch utlmenia jeho moci v povojnovom období. Ale ten Švédsky model bol jeden z doteraz najlepšie pripravených, aj keď sa ho implementovať nepodarilo.

 

Na východe Slovenska sa dnes ponúka historicky najviac pripravená a zdôvodnená alternatíva smerom k demokratizácii. Odborníci, ktorí vychádzajú zo sveta viery v nepoškvrnenosť kapitalistu o ňom klamú a zavádzajú. Dnes je ale vo forme komplexného systémového návrhu ktorý je zdôvodnený z akejkoľvek strany. Mierumilovná cesta, ktorú si vlastne nikto nevšimne. Historické a empirické zdôvodnenie. Konečne niečo priechodné v odborných diskusiách. No a stavajú sa mu do cesty. Igor, Rišo, ale aj iné myšlienkové esá, ktoré riadia túto krajinu a hrajú v skutočnosti v prospech bohatých, robia a šíria zlo aj na východe. Stavajú sa mu do cesty, aj keď o ňom dobre vedia. Musia projekt odstrániť z cesty, lebo diskusie s nim ukážu ich mentálnu výbavu a to, akú genocídu páchajú na vlastnom národe. Chcú, aby 30 rokov trvajúca devastácia spoločnosti bola dokonaná. A taký švédsky kapitalista, ktorý už pred nejakým časom niečo zo sveta zniesol a dnes je výsledky aj jeho konania vidieť asi najlepšie a to na mnohých frontoch spoločenského života, našim mysliteľom a povedzme už preukázateľným novodobým zavádzačom a klamárom, v tom môže chcieť pomáhať.

 

Mať na východe prácu v kontexte s novou automobilkou Volvo je dobré a každý to chce. Len aby za tou prácou nebolo ďalšie ľudské nešťastie. Aby nás tu niekto nepodplácal. Dnes je to na rozdiel od Meidnerovo plánu a iných pokusov sedemdesiatych rokov ale zistiteľné. V odborných diskusiách, ktorým sa tieto produkty režimu, tak vehementne bránia. Produkty režimu ktoré sa na viac ako na podlizovanie niekomu, komu sa dala absolútna moc a následné organizované zapredávanie národa, nezmôžu. A zrejme aj podkopávania nôh tým, ktorí niečo v spoločnosti robia. Po vzore kapitalistického drancovania. Aby toto nebola zase nejaká pasca, ktorá by sa len opakovala. Ak áno, dnes je skutočne preukázateľná.

 

Viac na www.kooperativizmus.sk

Postoj k voľbám 2023 z pohľadu projektu kooperativizmus

24.09.2023

Keď som naháňal slovenského Che Guevaru, Ľuboša Blahu po celom východnom Slovensku a chcel od neho odpoveď na záhadu, že ako antikapitalistický bojovník nepomôže pri existencii bezpochyby najviac zddôvodnenej systémovej alternatívy, ktorá kedy bola v éteri, odbil ma. Vraj si mám naštudovať jeho literatúru a stovky strán, kde tie alternatívy ponúka aj on. Urobil som to, [...]

PONUKA 10 000 Eur pre odborníkov a sympatizantov KDH

28.04.2023

Na základe vypočutia si menšieho videa od pani z tejto politickej strany s veľkým vplyvom na východe Slovenska a mojich vlastných skúseností s touto stranou som sa rozhodol predložiť verejnú ponuku a výzvu na jej odborníkov. Za hĺbkové obhájenie si svojho odborného programu a svojich „konštruktívnych riešení“ a to v súvislostiach vedúcich až do zdrojov [...]

Podvodníci v riadení režimu nielen ako známy fakt, ale už preukázateľná skutočnosť

14.10.2022

Do riadiacich a následne odborných štruktúr režimu sa vzhľadom na jeho zlodejsko úžernícku povahu naimplementovali podvodníci, klamári a zavádzači. Žijeme dobu úžery a klamstiev a je to cítiť v akejkoľvek aktivite pri snahách o prežitie. Je založený na likvidáciách poctivých ľudí, umelých kariérach vznikajúcich cez takéto inkvizičné procesy a to všetko [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 116598x
Priemerná čítanosť článkov: 2776x

Autor blogu

Kategórie